Ritmul de creștere a prețurilor apartamentelor a încetinit. În două orașe mari sunt scăderi

Ritmul de creștere a prețurilor apartamentelor a încetinit. În două orașe mari sunt scăderi
Publicat: 08/10/2019, 17:32

Deși tendința generală a prețurilor a fost una ascendentă în prima lună de toamnă, în două dintre marile orașe au avut loc ieftiniri. Pe de altă parte, Bucureștiul și Constanța se situează, la egalitate, pe primul loc în clasamentul scumpirilor, cu marje de creștere peste media națională.

În Capitală, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 1,8% în luna septembrie, ajungând la o medie de 1.376 de euro pe metru pătrat util (față de 1.352 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii precedente). Spre deosebire de tendința din ultima perioadă, cea mai semnificativă creștere a fost consemnată, de data aceasta, pe segmentul apartamentelor vechi: acestea s-au apreciat cu 2,3%, de la 1.282 la 1.312 euro pe metru pătrat. Locuințele noi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 1,4%, putând fi achiziționate acum cu 1.426 de euro pe metru pătrat (față de 1.406 euro pe metru pătrat).

Brașovul este unul dintre cele două mari centre regionale unde indicele Imobiliare.ro a înregistrat reduceri de preț în luna septembrie. Aici, apartamentele s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,9%, de la 1.146 la 1.136 de euro pe metru pătrat util. Scăderi au avut loc pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,9% (de la 1.131 la 1.121 de euro pe metru pătrat), iar cele din noile ansambluri rezidențiale cu 1% (de la 1.177 la 1.165 de euro pe metru pătrat).

În Cluj-Napoca marja de creștere a prețurilor s-a situat, în septembrie, la egalitate cu cea consemnată la nivel național: apartamentele costă, per ansamblu, cu 0,6% mai mult decât la finele lui august, respectiv 1.640 de euro pe metru pătrat util, față de 1.631 de euro pe metru pătrat. Cele două segmente de piață analizate au avut, în mod interesant, evoluții contrastante: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,8% (de la 1.627 la 1.656 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au ieftinit cu 0,9% (de la 1.636 la 1.622 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi din Cluj-Napoca sunt, astfel, din nou, mai scumpe decât cele noi.

Ca și cei din București, vânzătorii de locuințe din Constanța și-au majorat pretențiile cu 1,8% în luna septembrie – astfel, un apartament costă, aici, 1.171 de euro pe metru pătrat util, față de 1.150 de euro pe metru pătrat luna trecută. Creșteri de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață, deși acestea au fost inegale: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 1.148 la 1.164 de euro pe metru pătrat), însă cele noi au cunoscut un avans mai semnificativ, respectiv 3,5% (de la 1.158 la 1.198 de euro pe metru pătrat).

Iași este al doilea mare centru regional în care locuințele s-au ieftinit în prima lună de toamnă, variația de preț de aici fiind și mai accentuată. Per ansamblu, un apartament costă, în Iași, cu 2,7% mai puțin decât în august, respectiv 1.045 de euro pe metru pătrat util, față de 1.074 de euro pe metru pătrat. Interesant este că scăderea consemnată de locuințele vechi a fost puțin semnificativă (-0,1%, de la 1.038 la 1.037 de euro pe metru pătrat), în evident contrast cu cea resimțită pe segmentul rezidențial nou – unde a avut loc un recul de 5,1%, de la 1.107 la 1.051 de euro pe metru pătrat.

În Timișoara, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna trecută, un avans general de 0,5%, de la o medie de 1.244 de euro pe metru pătrat util, la una de 1.250 de euro pe metru pătrat. Și aici, proprietarii de apartamente vechi și vânzătorii de apartamente noi au avut comportamente diferite: cei dintâi și-au majorat pretențiile cu 0,9% (ridicând prețurile de la 1.246 la 1.257 de euro pe metru pătrat), însă cei din urmă, dimpotrivă, și-au diminuat așteptările cu 0,8% (de la 1.236 la 1.226 de euro pe metru pătrat).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui George și a Ionelei, cei doi iubiți care au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Ion Iliescu și-a luat adio: S-a tras cortina
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Ultimele imagini cu Erik, băiatul mort după ce a furat mașina părinților și a ieșit...
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"Sunt un bătrân putred al acestei realități carnivore". Dezvăluirile neașteptate făcute de Horațiu Mălăele în...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer
×